5 turer for å jakte spektakulær natur på elsykkel

Elsykler har kommet for å bli, og årets sommer byr på fantastisk muligheter til å gjennomføre en rekke spektakulære turer i Norges flotteste natur. Det er lov å tenke utenfor boksen, elsykler kan også brukes i terrenget og som tilkomstmiddel til en rekke spennende aktiviteter som kanopadling og fjellturer. Ha i bakhodet at det fremdeles finnes regulering på bruk av elsykler blant annet i enkelte nasjonalparker – les deg opp på ruten din før du legger av gårde på nytt eventyr!

Lofoten – fra kritthvit sand til alpine tinder

Sykkel er et genialt fremkomstmiddel i Lofoten ettersom avstanden mellom severdigheter og attraksjoner er forholdsvis liten. Med elsykkel kommer du enda lenger, og kan få se mange av de kjente perlene i løpet av få dager. Det finnes en rekke rorbuer og andre overnattingstilbud langs veien, men sørg for å bestill i tide ettersom det i år forventes rekordstort inntog av besøkende i forbindelse med fellesferien. Et annet hot tip er å forhøre seg hvor de lokale omvegene er. De byr som regel på flottere naturopplevelser og er betrakelig mer skjermet for trafikk. En klassiker er å sykle deler av strekning Svolvær til Å som totalt er omlag 130 km.  Den tar deg blant annet gjennom Henningsvær, også kjent som «Lofotens Venezia»!

Folldal i Rondane – Vidde og fjell med elsykkel som ankomstmiddel

Omgitt av storslåtte fjell i Rondane kan man bruke sykkelen som del av anmarsjen. En flott rute går fra Rondane Gjestegard opp til Venabygdsfjellet og inn til Dørålseter. Man passerer flere fjellturer man kan gå langs veien, eksempelvis Muen (1424 moh.). Etterhvert passerer man Ramshytta som ligger idyllisk til ved et lite vann. Herfra kan man med en liter avstikker få fantstisk utsikt over 2000 meteren Rondeslottet og flere av de høyeste toppene Rondane har å by på. Ruten går langs Atnaelven som man kan utforske med kano underveis. Dette er en super familieaktivitet og man kan leie kano ved oppmøte på blan annet Rondane Friluftssenter.

Hurumlandet – Lite utforsket perle på Østlandet

Dette er for mange en bortgjemt sykkelperle i nærheten av Oslo. Det er kupert og variert terrent og et flott veinett asfalt uten spesielt mye trafikk. Sætre er et flott ugangspunkt for turen, og man kan enten sykle hit via Asker eller ta rutebuss fra Oslo-området. Ved å følge Rv 281 holder man seg langs kysten og har nydelig utsikt over Oslofjorder og Drøbaksundet. Det er herlige baseplasser både ved Storsand og Filtvet. Fra Tofte i sør-øst svinger riksveien nordover mot Klokkarstua og det kan anbefales å dra innom Sand Gård som selger Hurums største skolebrød!

Trollstigen – Spektakulær utsikt over dype daler og fjelllandskap

Fra gammelt av var dette en viktig handelsvei, og den passerer gjennom fjordparadiset Geiranger før veien slynger seg opp på fjellet og til slutt ender opp i Åndalsnes. Med Grotli som utgangspunkt han man omlag 120 km med tidvis luftig vei mellom høye fjell og dype dalen foran seg. Etter nedkjøringen til Geiranger stiger ruten opp til den spektakulære Ørnesvingen før terrenget faller ned mot fergen til Linge. Derfra byr veien på jevn stigning opp til toppen av Trollstigen der man får lønn for alt strevet med en herlig nedkjøring til Åndalsnes. Hele ruten byr på en del høydemeter, og er dermed perfekt for elsykkel! Merk at veien kan være nokså trafikkert i høysesong, så det kan være en fordel å reise før eller etter fellesferien. Man kan sove i telt eller finne overnatting langs vegen.

Hellesylt – Et flott alternativ på Sunnmøre

Et annet alternativ i nærheten av Geiranger og Åndalsnes med litt mindre mennesker og trafikk er å sykle fra Hellesylt opp på Flofjellet. Det er en forholdsvis kort tur på et par mil som følger den gamle fjellveien til Oppstryn i Stryn. Turen er super å kombinere med et besøk av Geiranger som kun er en kort fergetur unna. Det er mulig å leie elsykler med eller uten guide i Hellesylt, for eksempel gjennom Uteguiden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *