En guide til å velge riktig skiutstyr til snøkiting

Snøkiteren Thomas Lone har pallplasseringer i freestyle og race, og eier ski til alle formål. Her er hans tips, enten du vil kite topptur, race, ta triks eller ønsker et par ski som funker til alt.

Thomas leker seg med kiten både på snø og på vann

Hvem er du?

Jeg er 22 år, og studerer for øyeblikket i Boston som en del av min Mastergrad som sivilingeniør. De siste ti årene har kiting vært hobby nummer ên! Resten av tiden går til topptur, padling, fjellklatring, ski, ekspedisjoner og triathlon.

Hvordan startet du å kite?

For ti år siden så jeg en plakat om et gratis to timers introkurs på Ekebergsletta. Jeg ble hekta etter første møte med vind, kite, sol og nye utfordringer. Jeg kom tilbake og tok introkurset ukentlig gjennom sommeren. Da jeg fyllte 12 år fikk jeg min første kite i bursdag, og resten er historie!

Thomas har kitet siden han var 10 år gammel

Hvilke ski bruker du når du kiter?

Mitt favorittpar er Atomic Punx, en allsidig twin tip ski. I løpet av årene har jeg akkumulert en del par ski, så nå har jeg friheten til å velge utstyr basert på forholdene.

Til triks og freestyle Twin Tip ski å foretrekke

Hva er viktig å tenke på en skal velge ski til snøkiting?

Det er få produsenter som lager egne modeller for snøkiting, så for å finne en allsidig ski er det flere ting en bør tenke på.

 1. Riktig lengde er viktig! Er skien for lang vil den være vanskelig å manøvrere, og en for kort ski vil mangle den støtten du ønsker, spesiellt i ulent terreng. En god tommerfingeregel er å velge litt kortere ski enn de du bruker i bakken, altså skal de nå deg til et sted mellom hake og nese.
 2. Midtbredde mellom 80-85 mm for kvinner, og 80-90 mm for menn er gode ski å kite med på de fleste forhold. De er enkle å sette på kant, samtidig som de bærer godt i løs snø.
 3. En myk ski er bra for å få ”pop”, som er fint om du skal hoppe og trikse.
 4. Minst mulig innsving, siden vi som regel kiter rett frem og tilbake.
Det viktigste er å velge en kombinasjon av ski, støver og binding som passer ditt bruk.

Hva bør en tenke på når en skal velge bindinger?

Skiene vi kiter med på snø, ofte i svært krevende og upreparert terreng, er egentlig konstruert for bakkekjøring. Bindingene er din forsikring mot å, i verste tilfelle, brekke et bein langt inne på vidda. Derfor anbefaler vi bindinger som kan løses ut. Når det er sagt, kiter vi saktere enn vi står i bakken, så vi trenger ikke den kraftigste bindingen. Gå for kvalitet, og juster gjerne ned vekten så du er på den sikre siden.

Prøv deg frem når du fester bindingene på skiene, jeg foretrekker å ha de lengre frem enn normale bakkeski.

Hvilke skistøvler egner seg best?

Det er viktig at støvlene er komfortable. Vi kiter ofte i flere timer sammenhengene, så de må være romslige nok til å opprettholde blodsirkulasjon og varme. For fart og race vil en stiv støvel være å foretrekke. For frikjøring, og spesielt triksing, vil du ha en mellomting: En for stiv støvel vil gjøre at du mister fleksibiliteten til å hoppe og gjøre triks, men en støvel som er for myk gjør at du ikke får satt den kanten du ønsker på skiene, og den vil generelt gi lite respons.

Hvilke ski egner seg best til race?

For regatta og race vil du ha lange ski med så lite innsving som mulig. Du finner utrolig mye bra på bruktskisalg og på finn. Super-G eller utforski kan gå veldig fort med riktig smøring. Downhill-ski er vanskelige å få tak i, men med lengde fra 220cm og helt uten innsving kan man kite over 100km/t! Merk at ski som egner seg bra for race ofte har få andre bruksområder.

Lange utforski med lite innsving er fantastisk til regatta

Ski til freestyle, lek og triksing?

Her gjelder det å finne en myk, leken ski med passe lengde. Det meste er beskrevet over.

Topptur og langtur?

Dette en en kombo jeg tror vil bli mer og mer vanlig. Muligheten til å kombinere topptur, pulkvandring og kiting med samme par ski byr på vanvittige naturopplevelse i hele Norge. I mai i fjor kitet jeg Jotunheimen på tvers med randonee-ski. Toppturbinding og kite fungerer overaskende bra! For å få gode kjøreegenskaper bør man styre unna de letteste modellene.

Hvordan funker følgende ski til snøkiting?

 1. Carving ski? Ikke optimalt. De har mye  innsving, og vil svinge for mye når de ligger på kant.
 2. Twin tip? Uten tvil det beste allroundvalget for snøkiting. De er myke, har ofte lite innsving og svært manøvrerende.
 3. Telemark? Dette kan oppleves som en utfordring. Siden vi svinger lite når vi kiter, drar vi lite nytte av løs hel. Dette blir heller en ulempe når man ligger på ren kant.
 4. Alpinski? Man kan absolutt bruke sine gamle alpinski til å kite! Etterhvert kan det være lurt å investere i et par twin-tip ski.
 5. Fjellski? Blir fort svært ustabile, og er veldig slitsomt å kite med i lengden.
 6. Toppturski (randone): De nyeste superlette toppturskiene blir for myke og ustabile for kiting. Dersom man velger noen tyngre ski, er randonee ypperlig for å kombinere fjelltur med kite!
 7. Pudderplanker: Dessverre blåser pudderet som regel bort før man får dratt nytte av det! På kompakt snø er pudderplanker lite manøvrerbare, og holder ikke like god kant som andre ski.
Ingenting er bedre enn å leke seg i pudderet. På vidda blåser det dessverre raskt bort, så tenk deg om 2 ganger før du kjøper pudderski til snøkiting.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *