Thomas Erling Lone (23) jobber til daglig på Haukeliseter fjellstue. Noen dager i uka jobber han i restaurantavdelingen, og i helgene er han kiteinstruktør for Lapoint her på Haukeliseter. Når Thomas ikke er på jobb, er han å finne i personalets treningsrom eller opp bakken mot Hardangervidda med vekter i sekk og pulk. Han har nemlig satt seg et litt hårete mål; i løpet av to og et halvt år skal han ha fullført hele «seven summits» som Norges yngste noensinne. Tre topper gjenstår, blant dem selveste Mount Everest, som står for tur i mars.
Vi finner Thomas og to av vennene hans som også skal delta på Everest-ekspedisjonen, i personalkantina på Haukeliseter. De to vennene, Didrik Dukefoss (27) og Håkon Erlandsen (29), er på helgebesøk hos Thomas. Besøkstiden går ikke med til fest og moro som man kanskje skulle trodd, men til målrettet trening. I ruten de skal ta mot verdens høyeste topp, må de forsere flere vanskelige brefall. Det gjør man ved å klyve over stiger med stegjern på føttene. Dette har de nå trent på ute på tunet til Haukeliseter. Som kameraten Didrik poengterer, kan det være svært mentalt utfordrende å krysse stigene. Det er ikke alltid man kan se bunnen av en bresprekk, og da hjelper det å ha vært gjennom aktiviteten noen ganger. «Ikke minst blir dette tøft på veien ned når vi er utslitte,» tilføyer Thomas.
Selv om de er spente på hva de har i vente, er det mye tøysing og latter rundt bordet. «Jeg skal snart vise dere personalhuset der vi bor,» sier Thomas. «Tenk at jeg bor her! Jeg jobber litt som servitør og til tider får vi nyte skikkelig god mat. Det er rene luksuslivet, kan man si.» Deretter forteller han om sin første dag på jobb. Han jobbet kveldsskift og på slutten av vakta skulle han tømme søppeldunkene. Han tok da ut matavfallet, knytte posen sammen og hev den over skuldra. Halvveis ut av kjøkkenet, gikk det hull på sekken og alt fløt utover det nyvaskede gulvet. Vel hjemme i personalhuset etter den sene vakta, fikk alle seg en god latter. «Det ble en brutal start!» sier Thomas, men smilet sitter fremdeles løst mens han forteller om fadesen.
Utenom arbeidstid, påpeker Thomas, er det kurant å bo på Haukeliseter med tanke på den kommende langturen han skal gjennomføre. Globetrotteren nyter gjerne også flotte dagsturer til toppene i nærområdet. Både små og store eventyr lokker ham ut. Man skal for øvrig ikke kimse av Hardangervidda, som var Roald Amundsens boltreplass før han skulle gå til Sørpolen som den første i verden. I ettertid er det mang en eventyrerspire som har hatt Haukeliseter som utgangspunkt for sine turer og treningsøkter.
Når vi spør kameratene om de har noen historier å bidra med, er de ikke vanskelige å be. «Hva er det sjukeste vi har gjort, gutta’?» utbryter Håkon. Etter litt fram og tilbake velger de likevel å fortelle en anekdote som viser hvor høy arbeidsmoral Thomas har. De hadde vært på toppen av Denali i Alaska (6190 m.o.h.), og på vei ned igjen ble de værfaste. De satt fast i teltet i åtte dager gjennom en snøstorm i isende kulde og kraftig vind. De var veldig slitne, men Thomas begynte å bekymre seg for å gå glipp av flyet de hadde booka hjem til Norge, og da også oppstarten på sommerjobben sin. Han maste på kompisene til han fikk viljen sin gjennom, og enden på visa ble at de gikk i 40 timer sammenhengende uten ordentlig mat og søvn. Det var på hengende håret, men han rakk både fly og jobb neste dag!
Det var faktisk på Denali at de tre guttene fant sammen til hverandre. Thomas hadde allerede møtt Didrik på Aconcagua, Sør-Amerikas høyeste fjell. Der bestemte de seg for å la Denali være generalprøven til Everest. I Alaskas villmark møtte de Håkon, som også var «gira» på Mount Everest. På samme reise møtte de også den norsk-kinesiske damen Sun Yishu (41), som så hoppet på ideen om å bli med til Everest. Til sammen skal de gå i et seksmanns lag. De to siste medlemmene er det den nepalske hovedguiden, Mingma Sherpa, som har rekruttert. Det dreier seg om en ire og en brasilianer, men disse har de ikke møtt enda. Thomas var i Nepal i oktober for å legge planer og møte ulike guider. Han fant flere gode alternativer, men det var Mingma som ga det mest profesjonelle inntrykket med sin solide Everest-erfaring.
En stor utfordring for den unge fjellklatreren er å få økonomien til å gå rundt. Thomas har derfor en innsamlingsside. Størsteparten av midlene han får inn gjennom den, går til å gi utdanning til fattige barn i området rundt Mt. Everest, mens bare en liten del er for å skaffe til veie viktig ekspedisjonsutstyr til seg selv. Som Thomas beskriver på innsamlingsnettstedet sitt, er vi privilegerte som vokser opp i Norge der utdanning for alle er en rettighet vi tar for gitt. Slik er det ikke i Nepal, og det er grunnen til at han ønsker å bruke av donormidlene til å dekke skolegang for nepalske barn. Lone anvender den veldedige amerikanske organisasjonen Alpine Ascents Foundation for at pengene skal nå fram til støtteverdige formål. Sportsmerket The North Face er med som samarbeidspartner. De profilerer Thomas sitt prosjekt i USA. Til gjengjeld har Thomas akkurat vært en uke i USA og holdt foredrag i butikken til The North Face i New York. Han har også fått en dundress fra dem som skal være med til toppen.
Vi lar guttegjengen ta fatt på treningen igjen. De har en stor jobb foran seg. Bare oppvarmings- og akklimatiseringsturen før toppstøtet til Everest vil bestå av å bestige høye fjell i Ecuador og på Hawaii. Imens kan vi andre bare nikke beundrende til ungdommens galskap og la oss inspirere til å kjenne på egne gleder og målsetninger. Det viktigste av alt er kanskje å ta til seg det gode humøret som preger forberedelsene og turplanleggingen til gruppen. Haukeliseter heier på deg og laget ditt, Thomas!