Thomas Lone er nominert som årets eventyrer 2019

Thomas Lone er mer motivert for lange ekspedisjoner enn noen gang.

For de fleste er Thomas Lone kjent som den yngste norske som har nådd Everest og Seven Summits. Men det er hans særegne akklimatiseringsprosjekter før Everest som gjør han til en av finalistene i Årets Eventyrer. I 2019 nådde Thomas toppen av Chimborazo (6268 moh.) i Andesfjellene, som i tillegg til å være Equadors høyeste fjell er det punktet på kloden som regnes å være lengst vekk fra jordens innerste punkt. Her kjørte han ned på ski fra toppen. Han besteg også Mauna Kea på Hawaii (4207 moh.), som både er øygruppens høyeste fjell og verdens høyeste fjell målt fra havbunnen. Fra før har han bakgrunn som padler på juniorlandslaget, og han har også 4 NM-titler på rad i kiting. 

Thomas Lone har kombinert studietiden med ambisiøse høyfjellsprosjekter verden over.

– Jeg har vært nysgjerrig på oppdagelser og ekspedisjoner hele livet, og hentet inspirasjon ved å lese bøker om eventyrere som Amundsen, Erling Kagge, Børge Ausland, Messner osv. Etter å ha pushet mine grenser ved utskrevet befalskurs i Forsvaret følte jeg meg klar for å prøve min første tur i høyden, Kilimanjaro. Jeg ble totalt bitt av basillen og har ikke sett meg tilbake siden, forteller Thomas Lone. 

Han er nå i Chile etter å ha fullført Seven Summits, det høyeste fjellet på verdens sju kontinenter. Det er imidlertid hans utradisjonelle akklimatiseringsprosjekter som har ført han blant finalistene til Årets Eventyrer. I 2019 besteg han Chimborazo, Mauna Kea og Everest. 

– Mitt viktigste ekspedisjonsprinsipp er å følge Amundsens ord, suksessen ligger i forberedelsene. Jeg prøver alltid å tenke worst-case scenario når jeg planlegger turer og lage en tilhørende plan B og C for å ha sikkerhetsmargin når noe uventet skjer. For eksempel ble jeg på tross av grundig fokus på hygiene skikkelig syk i Base Camp på Everest. Legene vurderte å sende meg ned med helikopter og jeg måtte se resten av laget klatre videre uten meg. Takket være 2-3 uker pre-akklimatisering i Sør-Amerika var jeg allerede godt tilpasset høyden. Kroppen ble frisk etter en ukes tid og jeg hadde tid til å bli med laget på toppstøt.

Sammen med klatremakker Håkon Skog Erlandsen gikk flagget til Norges ambassade i Chile til topps på Antarktis!

Hva ble de største oppdagelsene for din del? 

– The Seven Summits har tatt meg med på en vanvittig reise verden rundt. Man møter mange fantastiske personer og besøker nye kulturer på alle kontinenter. Å gjøre de tre høyeste fjellene i verden, Chimborazo, Mauna Kea og Everest, med ulike definisjoner – noe veldig få andre har gjort på samme tur var utrolig spennende. Det gav oss et fantastisk grunnlag for å takle den ekstremt tynne luften Everest byr på, samtidig som det gjorde hele eventyret unikt. Vi reiste hele jorda rundt på 80 dager. Min største oppdagelse er hvor vanvittig nydelig natur verden har å by på, og hvor befriende det er å komme seg ut på tur uavhengig om det er en sekketrening i marka eller en 80 dagers ekspedisjon til Mount Everest. 

Lærte du/dere noe nytt underveis?

– Den største lærdommen for min del var viktigheten av å være tro mot seg selv og holde fast i drømmen og målet på tross av alle utfordringene, motgangen og nedturene man opplever på veien. Videre er det mulig å gjennomføre et stort krevende mål uten å sette seg delmål og få hjelp av andre på veien. Vi har et lite, men imøtekommende og hjelpsomt ekspedisjonsmiljø i Norge, og jeg lærte fort å ta kontakt med de som hadde erfaring og absorbere så mye som mulig. Det er bare å ringe, det verste man får er et nei. 

Ble det noen møter underveis som gjorde inntrykk? 

Det har vært et privilegium å bli kjent med sherpaene som folkeslag og klatre sammen med dem på mine to ekspedisjoner til Himalaya så langt. Spesielt ble jeg kjent med en barneskole i sherpanes «hovedstad» Namche Bazar gjennom en amerikansk veldedighetsorganisasjon. Jeg gjennomførte en fundraiser på deres vegne for min ekspedisjon til Everest, og møtte barna på veg til toppen for å overføre pengene. Det var en fantastisk følelse, og samtidig en påminnelse på hvor privilegerte vi er i Norge.

Hvilke høydepunkter vil du trekke fram? 

– Det største høydepunktet på turen var definitivt å nå toppen av Mount Everest grytidlig på morgenen 16. mai. Det er vanskelig å beskrive blandingen av følelser ved å gjennomføre noe jeg hadde jobbet så hardt og målbevisst for i mange år og ikke minst drømt om hele livet. Tsering Sherpa og jeg hadde toppen for oss selv i hele 75 minutter, og nøt en uvirkelig soloppgang over Tibets slettelandskap. Jeg kunne se jordens krumning med det blotte øye. Det er den flotteste naturopplevelsen i mitt liv. 

«Det var en fantastisk følelse, og samtidig en påminnelse på hvor privilegerte vi er i Norge.»

Thomas Lone

Hva motiverer deg til å dra på tur?

– Jeg har alltid vært nysgjerrig på nye opplevelser og ikke minst utfordringer. Mount Everest hadde en spesiell dragning ettersom toppen symboliserer et utrolig unikt punkt på kloden. Det å nå helt opp krever grundige forberedelser og ikke minst sterkt fysikk og psyke. Å gjennomføre et slikt mål gir en fantastisk mestringsfølelse, men viktigst av alt er reisen til målet. Menneskene man møter, landene man besøker og den personlige utviklingen man har på veien er helt fantastisk. Jeg er mer motivert for lange ekspedisjoner nå etter Seven Summits enn noen gang!– Hva gjør du når du ikke er på tur?Jeg har siden min tid i Forsvaret vært fulltidstudent ved MIT og NTNU for å bli sivilingeniør. Det har vært krevende å kombinere studietiden med eventyr og ekspedisjoner og jeg har til tider studert 200 prosent for å frigjøre tid til å dra på tur. Jeg leverer masteroppgaven i juni og skal begynne å jobbe i shipping fra og med høsten 2020. 

Fra 8000m klatret Thomas inn i dødssonen og tok i bruk oksygenmaske.

Hva er en eventyrer for deg?

– En eventyrer er en nysgjerrig person som søker nye perspektiver, erfaringer og opplevelser enten for seg selv eller andre, og ikke er redd for å ta noe risiko for å nå ambisiøse og unike mål. For meg vil en god eventyrer evne å skape engasjement og motivere og inspirere andre til å sette seg egne mål, utfordre egne evner og dermed bidra til at andre kan få et bedre liv. 

Hva kan andre lære av dine turer?

– Det begynner å bli en god del mennesker som har nådd toppen av Mount Everest og The Seven Summits gjennom tidene. Dog har jeg med mine turer forsøkt å vise hva man kan få til selv i ung alder, ved siden av en svært hektisk hverdag og med et begrenset budsjett. Jeg håper dette kan inspirere andre til å tørre å drømme stort og sette seg ambisiøse mål. Hardt gjennomtenkt arbeid over tid kan gi utrolige resultater, og en slik livsstil har gitt meg utrolig mye mening og glede i livet. Dette mener jeg har overføringsverdi til mange mennesker, ikke kun andre eventyrere. 

Hva vil det bety for deg å bli kåret til Årets Eventyrer?

– Det er en stor ære å få være blant årets nominasjon, sammen med to av mine store forbilder Mike Horn og Børge Ousland. Å bli kåret til Årets Eventyrer ville for meg representert å bli anerkjent av det norske ekspedisjonsmiljøet for mine ekspedisjoner til høye fjell, og det ville vært veldig motiverende for fremtidige turer og eventyr. Å finansiere The Seven Summits som student med deltidsjobber, sponsoravtaler og lån har vært veldig krevende på mange plan. Jeg har det siste året startet som foredragsholder om mine eventyr og ønsker å gjøre mer av dette i året som kommer. Jeg tror tittelen Årets Eventyrer ville gitt meg en svært verdifull troverdighet som foredragsholder og ikke minst overfor fremtidige samarbeidspartnere. Det ville bidratt til å muliggjøre fremtidige turer så jeg kan fortsette og motivere og inspirere andre til å nå sine mål. 

«Jeg kunne se jordens krumning med det blotte øye. Det er den flotteste naturopplevelsen i mitt liv.»

Thomas Lone
På toppen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *