Alpine tinder, dype daler, rett og slett hjertet av Norges fjellheim. Kan dette virkelig by på unike kiteopplevelser?
Som fjellklatret med 15 års kiterfaring har jeg lenge hatt lyst til å utforske overlappet mellom disse to fantastiske aktivitetene. Kiting i Jotunheimen byr naturlig nok på andre utfordringer enn hva man er vandt med fra Hardangervidda. Men dersom man mestrer det alpine terrenget, skredfare, brefall og krevende vindforhold, får man vanvittige opplevelser.
Jotunheimen – et lite utforsket kiteparadis
Jotunheimen er norges høyeste fjellområde og brer seg fra Galhøpigg-massivet i nord til det alpine Hurrugane i sør-vest. Jotunheimen ligger innen 5 timers kjøring fra de aller fleste byen i sør-norge og i mai hver år øker fremkommeligheten ytteligere når Rv 51 over Valdresflye og Rv 55 over Sognefjellet åpner for sommern.
Området er godt egnet for toppturer vinterstid, og noen områder som Valdresflye er allerede veletablert som kitespots. Lenger inn i dalene og opp mot de høyeste tindene er kiting derimot et sjeldent syn, men perlene er tilgjengelige om man vet hvor mans kal lete.
Høgruta med kite
I 2016 dro jeg og en venninne ut på deler av den klassiske toppturen høgruta via mange av Norges mest kjente 2000 meters topper fra Gjendesheim i øst til Krossbu i vest. Vi gikk med forholdsvis lette sekker og baserte oss på å sove enten i selvbetjente DNT hytter eller under åpen himmel. For gøy tok jeg med en Cabrinha FX 12m i sekken. Dette skulle vise seg å bli starten på mange fantastiske opplevelser med kite i alpint terreng.
Allerede første dag fikk vi tilstrekkelig vind til å krysse Russvandet bak Besshø og var ved Glitterheim i løpet av få timer. Dagen etter startet med 1100 høyemeter til toppen av Glittertind (2452m). Vinden blåste jevnt opp hele fjellsiden, og med 20 kg på ryggen brukte jeg 15 min til jeg var på toppen! Vi var nede ved Spiterstulen før lunsj og nådde toppen av Galhøpiggen senere på ettermiddagen.
Kiting i alpine områder
Noen konkrete ting er greit å ha i bakhodet når man kiter i alpint terreng. Det viktigste er å følge med på værskifter og blir kjent med de lokale vindforholdene i området. Som hovedregel øker vindstyrken i daler på grunn av trakteeffekten, og vindretningen vil også følge dalførene. Dette kan man utnytte til sin fordel ved å kite innover daler nærmest uavhengig av vindretning i området rundt. Pass godt på klipper/strup og bresprekker, spesielt i dårlig sikt. Ikke dra ut uten å studere kartet på forhånd.
Din egen private skiheis
Senest sist helg kitet jeg fra Leirvassdalen til toppen av Hurrbreatinden (2064m). Her er det bare å pakke ned, ta kiten på ryggen og nyte en fantastisk nedkjøring tilbake til bilen. Det er heller ingen problem å kjøre ned med kiten i lufta på siden av vindvinduet, pass bare på at du ikke får en ufrivilig flytur!